De toekomst met je partner

Op deze pagina leest u welke onderwerpen voor mensen belangrijk zijn als het gaat om de toekomst en hun partner. Men vertelt dat praten over de toekomst niet altijd gemakkelijk is. Daarnaast vertelt men over de angst om van een lust een last te worden en over de angst dat hun partner wegvalt.

Praten over de toekomst

De meeste mensen praten veel met hun partner over de toekomst. Maar dat is niet altijd gemakkelijk omdat het vaak over keuzes gaat die onvermijdelijk in de toekomst gemaakt moeten worden. Wat het ook lastig maakt is dat het over beslissingen gaat die eerder dan verwacht gemaakt moeten worden. Ook kan praten over de toekomst een gevoelig onderwerp worden als de één er liever niet over praat en de ander juist wel. De heer Slofstra noemt het een taboe om over de toekomst te praten. De heer ter Haar heeft nog geen diagnose en weet daarom niet hoe zijn toekomst er uit zal gaan zien. Samen met zijn vrouw praat hij over de mogelijkheden van hun toekomst van hun jonge gezin. Rien heeft tegen zijn vrouw gezegd dat zij na zijn dood zo snel mogelijk het leven weer moet proberen op te pakken. Anderen hebben samen met hun partner besloten om er juist niet over te praten, zoals bij Jan. (Zie ook thema: dementie en je omgeving)

Samen blijven?

"Van een lust een last worden"

Daarnaast hopen de meeste mensen nog zo lang mogelijk samen met hun naasten van het leven te genieten. Maar daarbij maken ze zich wel zorgen om hun partner. Ze willen absoluut geen last voor hun partner en voor anderen worden. Ze hopen dat ze zo lang mogelijk ´goed´ blijven en hun besef van wat er gebeurt behouden. Een aantal mensen vindt het erg belangrijk dat het leven van hun partner draaglijk blijft, omdat ze verhalen kennen waarbij de situatie ondraaglijk werd. Mocht dat moment komen, dan rekenen ze op de juiste beslissing van de partner. Ze gaan ervan uit dat hun partner dan hulp vraagt of de keus maakt om hen op te laten nemen.

Angst voor het wegvallen van de partner

Een grote zorg en angst voor mensen is het wegvallen van hun partner. Tijdens de interviews maakte dit onderwerp heftige emoties los. De aanwezigheid van partner is erg belangrijk, omdat men hierdoor het leven wat ze leiden langer kunnen volhouden. Vooral bij een aantal mensen wiens partner ziek is komt het wegvallen van de partner erg dichtbij. Nelly haar man heeft ook dementie en ze maakt zich grote zorgen over hun toekomst. De meeste mensen worden vooral verdrietig door het besef dat ze dan alleen achterblijven en alleen komen te staan. En wat gebeurt er dan? Ze hebben hun partner nodig om door te kunnen gaan met hun leven, want alleen en zelfstandig leven is iets wat de meesten niet meer kunnen. Mevrouw Grootkop-Fremeijer gaf aan dat ze de kinderen om advies zal vragen als haar dit overkomt.

Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren

Klik op "ik ga akkoord" om cookies toe te staan.